Maratón v Košiciach prekoná účastnícky rekord

04.09.2014 Košice

Bratislava 4. septembra (TASR) - Medzinárodný maratón mieru v Košiciach, ktorý sa uskutoční v nedeľu 5. októbra, oslavuje v tomto roku svoje 90. narodeniny. Aj v tomto duchu sa niesla štvrtková tlačová konferencia organizátorov v priestoroch Slovenskej sporiteľne.

„K 31. augustu sme mali prihlásených v deviatich disciplínach 9336 účastníkov. Očakávame, že ich bude limitovaných 10.200, čím by sme prekonali doterajší rekord. V disciplínach maratón, polmaratón, 4x1/4 maratón a inline je k dispozícii posledných 800 voľných štartových čísiel,“ informoval riaditeľ najstaršieho maratónu v strednej Európe Branislav Koniar. Na maratón je prihlásených 1628 bežcov a na polmaratón 2717 pretekárov. „Potešiteľné je, že mierne narástol počet žien na 22,6 %,“ dodal B. Koniar.

Do Košíc prídu na oslavy viaceré významné osobnosti. „Na základe spoločného pozvania organizátorov MMM, Slovenského atletického zväzu (SAZ) a primátora mesta Košice prisľúbil svoju účasť Hansjörg Witz, najvyšší predstaviteľ Europen Athletics, medzinárodnej asociácie združujúcej európske národné atletické federácie,“ uviedol predseda SAZ Peter Korčok.

Organizátori zatiaľ o menách zahraničných bežcov, ktorí by mohli atakovať traťový rekord, nehovoria. Je však isté, že nepríde obhajkyňa vlaňajšieho prvenstva Ashete Bekere Didová z Etiópie, o účasti Keňana Patricka Kiptanui Korira ešte prebiehajú rokovania. „Nebýva zvykom, aby sa k nám vracali predchádzajúci víťazi. Lepší sú noví atléti, ktorí prichádzajú v dobrej forme než obhajcovia, ktorí môžu mať slabšiu formu,“ dodal B. Koniar.

Slovenská pošta zaradila do emisného plánu 2014 poštovú známku, ktorá bude daná do obehu v nedeľu 5. októbra. Známka vychádza v náklade 540 000 ks a jej nominálna hodnota je 45 centov. Predseda Klubu športových redaktorov (KŠR) Slovenského syndikátu novinárov Tomáš Grosmann odovzdal B. Koniarovi ocenenie, ktoré KŠR každoročne udeľuje: Cenu Štefana Mašlonku pre organizátorov MMM 2013 za najlepšie tlačové služby.
 

Vyberte región